Combina frigorifica No Frost sau racire clasica ?

Dacă până acum câțiva ani mulți erau sceptici la achiziția unui frigider sau combine no-frost, în ultimul timp majoritatea frigorificelor actuale sunt No-Frost mai ales dacă vorbim de modelele noi.

Ce înseamnă frigider sau combină No Frost?

Ca să nu te încurc cu detalii tehnice o să explic simplu. Sistemul de răcire este amplasat undeva în spatele frigiderului și nu în perete ca la cele clasice.

Astfel aerul rece este împins spre alimente prin niste fante dispuse în congelator și în frigider. La combinele clasice, elemenții de răcire sunt amplasați în carcasa frigiderului sau chiar la vedere în congelator ( acele tuburi metalice ce împânzesc zona congelatorului.

Avantajele sunt deja cunoscute : răcire mai rapidă și la o temperatură mai joasă dacă vorbim de frigider, întreținere mai ușoară pentru că nu se mai produce gheață pe congelator care dă bătăi de cap.

Nu se mai lipesc așa ușor bucățile de carne între ele, nu mai avem scurgerile de la dezghețarea compartimentului frigiderului iar zona cu zero grade este foarte stabilă cu variații minore.

Dezavantaje sunt dar nu chiar majore, depinde acum de fiecare. Frigiderele No Frost au volumul ușor redus datorită tocmai tehnologii ( vorbim uneori de câteva zeci de litri în minus ) și un consum cu câțiva kw în plus dar asta nu e chiar semnificativ.

Desigur prețul unei combine No Frost e mai mare cu 15-25 % decât modelul similar cu răcire clasică , iar aici frigiderele clasice sunt perfecte pentru un buget mai redus.

Sistemele actuale de răcire No Frost au evoluat foarte mult.

Dacă în anii trecuți exista un singur circuit de răcire pe congelator și o parte din aer era direcționat spre frigider acum lucrurile s-au schimbat. Sistemul menționat nu era atât de eficient și pe deasupra exista riscul ca mirosuri din congelator să ajungă în compartimentul frigider.

Acum tot mai mulți producători ca Whirlpool, Beko ( modelele NeoFrost ) și mulți alții  au combinele frigorifice No Frost echipate cu circuite separate care asigură răcirea eficientă a ambelor compartimente.

Un alt dezavantaj al sistemelor vechi era datorat faptului că umiditatea scăzută la modelele no frost grăbeau procesul de uscare a fructelor sau legumelor.

Pentru a rezolva această problemă s-au introdus senzori ce controlează umiditatea cum au majoritatea modelelor cu al 6 lea simț de la Whirlpool.

Ca și concluzie, în funcție de buget puteți alege orice tip de combină frigorifică sau frigider. Nu putem nega însă că un model No Frost ar fi alegerea cea mai inspirată datorită numeroaselor avantaje prezentate mai sus.

 

2 Comments
  1. no frost este foarte bun – BEKO

  2. Ai multe avantaje cu No Frost ,In primul rand raceste alimentele apreoape instantaneu .tinanad mai mult in timp ,consumul nu e chiar asa de mare ,tinand cont ca frigiderele clasice clacheaza in timp.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.